Rukodělný podzim

rukodělné podvečery plst

Máme za sebou první pololetí rukodělných podvečerů v letošním školním roce. Během podzimu jsme se jednou za měsíc vždy v podvečerních hodinách sešly v naší klubovně a společně si vyzkoušely různé rukodělné techniky, trochu se odreagovaly a domu si odnášely povedené výrobky.

V září jsme začaly výrobou přívěsků na klíče z filcu / plsti. K tomu nám stačila plsť, nůžky, jehly a nitě, vystříhaly jsme si všechny potřebné součástky a pustily se do šití. A hned mohla vzniknout povedená zvířátka. Oblibě se také těšily kaktusy.

V říjnu jsme se pustily do techniky marbling, která spočívá v malování na vodní hladině a následném přenesení obrázku na plátěnou tašku. Tato technika bohužel nedopadla úplně dle představ. Částečně možná kvůli nevypraným taškám, na které barva nechtěla příliš chytit, částečně kvůli špatně připravené vodní lázni. I tak to ale byla zajímavá zkušenost a příště snad budeme lépe vědět, jak na to. Situaci nakonec zachránilo dekorování textilu, které jsme sice již v minulých letech dělaly, ale originálních plátěných tašek není nikdy dost.

V listopadu nás čekalo háčkování kytiček. Nejdřív jsme si ale zkusily uháčkovat jen základní řady, abychom vůbec věděly, jak na to. Nakonec se povedlo uháčkovat krásné kytičky, do kterých jsme si následně našily korálek. Někdo si kytičku přichytil na gumičku, někdo na zavírací špendlík a někdo nechal jen tak.

V prosinci jsme si vyzkoušely techniku linorytu. Obrázek jsme si nejprve nakreslily na pečící papír, ze kterého jsme ho přenesly na lino, do kterého jsme ho pomocí rydel vyryly. Válečkem jsme nanesly na lino barvu, opatrně lino položily na papír a pořádně obrázek obtiskly. A pak už jen čekaly, až ty krásné obrázky uschnou.

Lednové setkání jsme věnovaly výrobě mýdla. Mýdlovou hmotu jsme měly předem koupenou, takže jsme ji rozpustily, přidaly různé barvy a vůně a nalévaly ji do forem různých tvarů a velikostí. Nakonec jsme mýdla ještě dozdobily sušenými květy a zbývalo už jen počkat, než mýdla pořádně zatuhnou a budeme si je moci zabalit do sáčků.

Během těchto rukodělných setkání se nám povedlo si vyzkoušet několik zajímavých technik, do kterých by se člověk sám jen tak doma asi nepustil ať už z důvodu náročné techniky nebo materiálu. Je super, jaké krásné výrobky vznikají, s jakými nápady účastníci přicházejí a jaká příjemná kreativní atmosféra na místě bývá. Nejedno setkání se nám trochu protáhlo až do večera, ale o to více jsme si stihly vyrábění užít, popovídat si a sníst všechny ty dobroty, co kdo napekl a donesl. Těšíme se na další půlrok a všechny rukodělné činnosti, které nás ještě čekají! 🙂

Přehled následujících termínů a témat najdete zde.

Více fotek z jednotlivých setkání si můžete prohlédnout v galerii.

rukodělné podvečery linoryt

Další příspěvky